Palkitut 2013

Palkittujen valinnan suoritti maakunnan yhteistyöryhmän maaseutujaosto. Keski-Suomen vuoden kylä palkinnon julkistamisesta vastasi Keski-Suomen Kylät ry.

Innostava maaseudun kehittäjä: Hanna Kaihlajärvi

Hanna Kaihlajärvi tunnetaan positiivisena hengennostattajana ja yhteistyön rakentajana, joka on aktiivisen tiedottamisen ja yhteisöllisyyden edistämisen kautta saanut paljon myönteisiä asioita tapahtumaan erityisesti pohjoisen Keski-Suomen alueella. Hänellä on laajat verkostot, joita hän käyttää taitavasti maaseudun monipuolisen kehittämisen hyväksi.

Oivallinen maaseututeko: Talviaisten tilan maatilapäivät

Kivijärvellä sijaitsevan Talviaisten tilan nuori yrittäjäpari Heini Hakkarainen ja Jussi Kinnunen ovat järjestäneet jo useampana vuotena maatilapäiviä, joilla on esitelty maitotilan toimintaa kaikelle kansalle. Tapahtumista tiedottamiseen on käytetty onnistuneesti Facebookia. Talviaisten tilan maatilapäivät ovat tuoneet esille keskisuomalaista maaseutua uudella tavalla.

Lisätietoja: Talviaisten tilan facebook -sivut sekä Maitoa maalta -blogi

Onnistunut ympäristöpanostus: Erkki Kalmari

Kalmarin maatila Laukaassa on edelläkävijä biokaasun tuottamisessa ja erilaisten biokaasuun liittyvien teknologioiden hyödyntämisessä. Biokaasua käytetään energiaomavaraisen tilan lämmön ja sähkön tuotantoon ja sitä myydään myös autoilijoille. Lisäksi Kalmari on luonut menestynyttä yritystoimintaa biokaasuteknologian ympärille (Metener Oy).

Lisätietoja: Metener Oy

Vuoden 2013 maatalousyritys: Ohra-ahon tila

Anniina ja Pekka Lahtinen ovat kehittäneet suunnitelmallisesti ja ennakkoluulottomasti Uuraisilla sijaitsevaa tilaansa ja sen luomuemolehmätuotantoa. Tilalla otetaan ympäristöasiat huomioon kokonaisvaltaisesti. Yrittäjät toimivat kannustajina ja vertaistukena myös muille emolehmätiloille sekä osallistuvat aktiivisesti Hereford –rotujärjestön toimintaan. Tila tuottaa lihaa myös suoramyyntiin.

Lisätietoja: Ohra-ahon tila

Ohra-ahon tila esiteltiin myös ohjelmasarjassa Monimuotoinen maaseutumme, joka on osa Keski-Suomen maaseudun tiedotushanke Hinkalon koordinoimaa maaseudun esitämiskampanjaa. Katso esittely: Ohra-ahon tila

Vuoden 2013 maaseutuyritys: Design Pylsy

Anu Pylsy on hieno esimerkki omiin vahvuuksiin ja käsityöalaan luottavasta yrittäjästä ja perheyrityksestä. Joutsalainen yritys on toiminut jo pitkään, mutta se uudistaa jatkuvasti liiketoimintaansa ja edustaa menestyvää ja osaavaa yrittäjyyttä maaseudulla. Pylsyn tuotteet ovat myös kansainvälisesti tunnettuja.

Lisätietoja: Design Pylsy

Vuoden Kylä 2013: Tikkalan kylä

Tikkalan kylä sijaitsee Jyväskylän Korpilahdella. Kylän ansiota ovat monen järjestön ja toimijan välinen yhteistyö sekä yhteistoiminta koulun, kaupungin ja seurakunnan kanssa. Tikkala huomioi eri-ikäisten ihmisten asuinpaikan tarpeet ja toiveet. Tikkalassa on maaseutuasumista, yrittämistä ja rakentamista edistävä kyläkaava. Kylän palvelut ovat hyvät; kyläkauppa, lähikoulu ja päiväkoti, liikuntatiloja, iltapäiväkerhotoimintaa ja ikäihmisten seuratoimintaa. Kylässä on toteutettu lukuisia paikallisia kehittämishankkeita. Yksittäiset kylän asukkaat ovat myös aktiivisia ja aloitteellisia.

Lisätietoja: Tikkalan kylä