Palkitut 2012

Jämsän HimosAreenalla jaettiin neljä palkintoa maaseudun kehittäjille. Valinnan suoritti maakunnan yhteistyöryhmän maaseutujaosto. Vuoden kylän julkistamisesta vastasi Keski-Suomen Kylät ry.

Palvelumix -hanke/Jamk

  • maaseudun pienyrittäjyyden edellytysten kehittämistä kotipalvelualalla
  • kotipalvelualan arvostuksen parantaminen

Hankkeessa on tuotettu mm. asiakirjamallit sopimuksille ja asiakasapalautteille, työmäärämittauksina malliesimerkkejä kotisiivouksen ajankäytöstä, laatukriteerit Keski-Suomen maaseutualueilla toimiville kotityöpalveluyrittäjille ja palvelutuotekuvauksia.

 

Wanhat Wehkeet/ Karstula

  • palveluiden ja yrittäjyyden kehittämisestä maaseudulla
  • elämänlaadun ja elinvoimaisuuden parantamisesta

Yrittäjät Jari Lasonen ja Merja Välilehto ovat kehittäneet aktiivisesti alun perin automuseosta lähtöisin olevaa liiketoimintaa. Tällä hetkellä yritys käsittää automuseon lisäksi juhlapalvelutoiminnan, majoitustoiminnan, kesäteatteritoiminnan, pienoiskylpylätoiminnan ja viimeisimpänä keilahallitoiminnan. Rakentamisessa näkyy oman käden jälki ja uusimpana työnä pariskunta on lisännyt kolme uutta majoitushuonetta Hotelli Wanhan Kammarin tiloihin.

Lisätietoja: www.wanhatwehkeet.fi

 

Alajärven yhtenäinen suojavyöhyke/ Saarijärvi

  • ympäristöteosta Alajärven tilan parantamiseksi
  • viljelijöiden aktiivisuudesta sekä yhteistyökyvystä vesiensuojelussa

Saarijärven Kalmarin kylässä sijaitsevan Alajärven ympärille perustettiin yhtenäinen suojavyöhyke neljän maanviljelijän Eero Hetemäen, Heikki Hiirosen, Toni Haapakosken ja Matti Iso-Aholan yhteistyönä. Suojavyöhykkeet pidättivät pelloilta vesistöihin valuvia ravinteita ja kiintoainesta. Suojavyöhykkeet perustetaan pelloille valtaojan tai vesistön varteen. Pohjosahon tila/ Laukaa

  • määrätietoisesta ja taloudellisesti järkevästä sianlihantuotannon kehittämisestä
  • uraauurtavasta toiminnasta kotiteurastamon ja lähiruoan kehittämisessä

Anja ja Pekka Kauppisen tilalla Laukaassa on kasvatettu lihasikoja vuodesta 1988. Tilateurastamon toiminta alkoi vuonna 1993. Pohjosahon siat ruokitaan omalla tilalla kasvatetulla viljalla. Tilalla jalostetaan yorkshire- ja maatiaissikoja sekä Y/M –risteytyksiä. Tilalla on tehty eläinten hyvinvoinnin WQ-arvio. WQ eli Welfare Quality on Eurooppalaisen tutkijaverkoston kehittämä tuotantoeläinten hyvinvoinnin mittausjärjestelmä, joka antaa kokonaiskuvan sikojen hyvinvoinnin tasosta. Mittareihin kuuluvat esimerkiksi eläinten mahdollisuudet lajinomaiseen käyttäytymiseen ja alustan laatu.

Lisätietoja: www.pohjosahontila.fi

Pohjosahon tila esiteltiin myös ohjelmasarjassa Monimuotoinen maaseutumme, joka on osa Keski – Suomen maaseudun tiedotushanke Hinkalon koordinoimaa maaseudun edistämiskampanjaa. Katso esittely: Pohjosahon tila

 

Vuoden 2012 kylä, Muurasjärven kylä, Pihtipudas

Vuoden kylän valinta perustuu Keski-Suomen maaseututoimijoiden yhteistyöryhmän esitykseen, josta Keski-Suomen Kylät ry:n hallitus nimesi Keski-Suomen Vuoden kyläksi Muurasjärven kylän Pihtiputaalta. Muurasjärven vahvuuksia ovat aktiivinen hanke- ja yritystoiminta perusmaatalouden ja erikoistuneen tuotannon piirissä. Kyläkauppa avattiin uudelleen kyläläisten aktiivisuuden ansiosta. Muurasjärven kylällä on monipuolista ja vahvaa järjestötoimintaa, johon kaikenikäiset kyläläiset aktiivisesti osallistuvat.

Lisätietoja: www.viisaankivi.fi/muurasjärvi